“door Zeqerz kan ik mij volledig focussen op de dagelijkse praktijk van mijn bedrijf"
Paul

Europees schadeformulier

Autoschade goed afwikkelen

Wat te doen bij een aanrijding?

Waarschijnlijk heb je deze informatie opgezocht omdat je net een aanrijding hebt gehad waar ook een ander voertuig bij is betrokken. We wensen je allereerst veel sterkte. Want hoe groot of klein de schade ook is, zo’n ongeluk is altijd schrikken – voor jou en de tegenpartij. Zijn er mensen gewond geraakt, bel dan meteen 112. Probeer gewonden waar mogelijk te helpen, maar verplaats ze niet. Breng jezelf en eventuele medepassagiers in veiligheid, trek veiligheidshesjes aan en waarschuw het overige verkeer met de gevarendriehoek. Kan je auto niet op de plek van de aanrijding blijven staan omdat het verkeer daardoor gehinderd wordt? Maak vóór het verplaatsen van de auto foto’s van de situatie, dit is belangrijk voor de schade-afhandeling straks. Ook hier geldt natuurlijk: veiligheid gaat voor alles, dus blijf voorzichtig. Het verlaten van de plaats van een ongeval is strafbaar, ga daarom niet weg zonder je gegevens achter te laten of uit te wisselen met de andere betrokkene(n). En: vul als iedereen veilig is samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier in. Wil de tegenpartij niet meewerken, noteer dan het kenteken van het voertuig.

Wanneer vul je het Europees schadeformulier in?

Een vragenlijst afwerken is zo vlak na een aanrijding waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt. Toch is het belangrijk dat je samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier invult zodat de gevolgen van het ongeluk op een goede manier afgehandeld kunnen worden. Let op: je vult het Europees schadeformulier in wanneer er sprake is van een ongeval / aanrijding met een ander voertuig. Bij een eenzijdig ongeluk hoef je het formulier niet in te vullen. Raak je bijvoorbeeld een paaltje op een parkeerplaats en is daar verder niemand bij betrokken? Dan kun je gebruikmaken van dit formulier: schade melden eigen motorrijtuig. Dit geldt ook voor schade aan je voertuig waarbij de tegenpartij om welke reden dan ook niet bekend is.

Waarom is dit formulier zo belangrijk?

Verzekeraars gebruiken het Europees schadeformulier om te bepalen wie schuldig is aan de schade en wat het schadebedrag is. Aan de hand van het ingevulde formulier wordt je schade door de schadebehandelaar van ZEQERZ beoordeeld; je krijgt hierover zo spoedig mogelijk bericht.

Geen stress: je kunt het hier downloaden en meteen invullen samen met de tegenpartij. Vergeet niet om het daarna in tweevoud te printen, een duidelijke situatieschets te maken en het formulier te ondertekenen. Eén exemplaar hou je zelf, het andere exemplaar stuur je naar de tegenpartij. De schade digitaal melden kan ook: via mobielschademelden.nl of met de Mobiel Schademelden-app. Dit is gebruiksvriendelijker dan het papieren formulier. Het enige nadeel is dat nog niet alle verzekeraars hier aan meewerken. Twijfel je hierover? Bel ons gerust, dan zoeken wij het voor je op.

Schade in het buitenland?
Het Europees schadeformulier is in heel Europa op dezelfde manier opgebouwd. Alle vragen zijn voor elk land exact hetzelfde, dus door het formulier in een andere taal naast het Nederlandstalige exemplaar te leggen, spelen eventuele (ver)taalproblemen geen rol.

Let op: tekenen is akkoord geven

De voorkant van het Europees schadeformulier vul je in op de plaats van het ongeval, samen met de tegenpartij. De ingevulde gegevens worden doorgedrukt op het formulier eronder. Door het ondertekenen van het formulier gaan beide partijen akkoord met de gegevens zoals die zijn ingevuld en worden beoordeeld door de verzekeringsmaatschappij. Doe dit dus alleen als je het met elkaar eens bent over de toedracht van het ongeluk. Na ondertekening krijgen jullie beiden een exemplaar voor de verzekering, het maakt niet uit of je het origineel of de doordruk houdt. De achterkant van het formulier kun je in alle rust thuis invullen. Vergeet dit niet te doen, want ook hier is ruimte voor relevante informatie.

De vragenlijst: waar moet je op letten?

Het is belangrijk dat elke vraag zo compleet en duidelijk mogelijk wordt beantwoord zodat er later geen verwarring kan ontstaan. Probeer dus zo gedetailleerd mogelijk te zijn, zeker waar het gaat om de toedracht van het ongeluk. De meeste vragen spreken voor zich, de lastigste vragen zijn misschien vraag 13 en 14. Hier geef je met een tekening en eventueel aanvullende opmerkingen aan hoe het ongeluk is gebeurd. Neem hier de tijd voor, omdat dit belangrijk is voor de schade-afhandeling straks. Ook is het raadzaam om foto’s te maken van de situatie direct na het ongeluk. Door deze mee te sturen met het formulier wordt het straks makkelijker om de oorzaak van het ongeval te achterhalen.

Formulier ingevuld? ZEQERZ helpt je verder

Scan het ingevulde en ondertekende schadeformulier (voor- én achterkant) en mail het naar info@zeqerz.nl zodat wij kunnen beginnen met de afhandeling van de schade. Je kunt het formulier ook naar ons opsturen: ZEQERZ, Postbus 6115, 7401 JC Deventer. Wij nemen de melding in behandeling en houden je op de hoogte van het verdere verloop.

We helpen jou als ondernemer en je medewerkers ook graag verder met je privé verzekeringen. Check hier ons aanbod particuliere verzekeringen.

© 2024 Zeqerz | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Yellow Pirates | Technische realisatie Sieronline B.V.